Гостовање представе Фелисиа

FELICIA PLAKATДруштво за анимацију и развој дечијег драмског стваралаштва из Београда и Шарикомпани из Стокхолма већ више од годину дана раде на пројектима који се баве проблемима младих људи у локалном контексту. Тимови из Шведске и Србије су истраживали проблеме младих који су одрастали у неповољним околностима и дисфункционалним породицама. На основу истраживања и интервјуа са младим људима настале су две монодраме: „Фелисиа“ и „Петар“.

Представа „Фелисиа“ је резултат истраживачког рада шведског тима и послужила је као инспирација тиму у Србији за рад на монодрами „Петар“. Фелисиа је девојка која живи у Шведској, са оцем који превише пије. Бори се са стигматизацијом средине, осећањем усамљености, али и великим осећањем одговорности за себе и свог оца. Она говори о својој борби, али и сновима и нади за будућност.

Моа (глумица и аутор) је желела да направи представу која ће бити присутна у животима младих људи. Ања (сценограф и костимограф) је тежила да истражи простор за демократско изражавање публике а Шари (редитељка) је сањала о остваривању живог дијалога између глумца и публике. Тако је настала „Фелисиа“, као позоришни комад за публику између 15 и 25 година, који се може извести у било ком кругу од 30 столица, у било којој просторији, осим на класичној позорисној сцени.

Након бројних извођења у Шведској, представа „Фелисиа“ гостује у Србији:
8. децембра у 18:00 у Културном центру „Вук“ у Београду (Мултимедијална сала), и 9. децембра у 13:00 у Културном центру Панчево (Изабински простор, III  спрат). Број места ограничен. Симултано превођење: Весна Станишић

Креативни тим пројекта ФЕЛИСИА:

Шари Сабел Страндмарк (1986)

Редитељ, продуцент, аутор приче.  Режира позоришне комаде, кратке и документарне филмове. Добила је више награда за ауторске филмове и рад са младим женама у Гватемали. Дипломирала политичке науке и филозофију на Универзитету у Упсали.

Моа Силен (1979)

Глумица и аутор приче. Глуми у позоришту и на филму, дипломирала глуму на Шведском националном универзитету за позоришну уметност. Тренутно ангажована у позоришту у Упсали.

Ања Руле (1973)

Сценограф и костимограф, уметнички и индустријски дизајнер. Образовала се на Шведском националном универзитету драмских уметности. Ања ради као уметник, дизајнира сцену и костиме за позориште, балет и оперу у Шведској и Немачкој.