ПЕТАР – информације о пројекту

petar plakat cir

Идеја за пројекат ПЕТАР настала је као резултат сарадње и партнерства измеду Sharikompaniet из Стокхолма и Друштва за анимацију и развој дечијег драмског стваралаштва из Београда успостављеног током реализације пројекта ФЕЛИЦИА.
У пројекту ПЕТАР ми се бавимо проблемима младих који одрастају у дисфункционалним породицама и суочени су са стигматизацијом, искључивањем и неразумевањем шире друштвене заједнице. У фокусу нашег рада биће млади људи и њихови проблеми у локалном контексту. Одрастање није лак процес, а постаје још тежи уколико се направе одређене грешке (прекршаји, кривична дела).

Због чега се то десило? Како Петар (главни лик монодраме коју ћемо припремити) гледа на то сада? Бавићемо се развојним проблемима младих из перспективе младића који је у касним двадесетим годинама. Он сада прави прве кораке у свету одраслих али носи и терет неких својих ранијих поступака. Његово сазревање није завршено, желимо да представимо процес који ће преиспитати неке ставове публике, навести на даље размишљање. Планирамо да градимо Петров лик на неколико одабраних друштвених проблема. Иако ће нагласак бити на једном проблему – малолетничкој делинквенцији, профил Петра ће укљуцити и друге сродне проблеме. Истраживање ће претходити самом писању текста-драме. У оквиру истраживања интервјуисаћемо младе људе који су имали сличне проблеме у понашању као Петар. Интервјуи треба да нам помогну да боље разумемо проблем(е) али и да лик креирамо тако да он размишља и говори као особа која је имала слично животно искуство. Прича и конкретни догадаји из драме биће резултат маште – информације које ћемо добити током интервјуа неће бити коришћене у тексту. Поред интервјуа, консултоваћемо и стручњаке са дугогодишњим искуством у раду са младима са проблемима у понашању.
Имплементација пројекта је поцела у марту 2014 и планирано је да се заврши до децембра текуце године.
Пројекат је финансијски подржан од Шведског института (www.si.se) у оквиту „Creative Force“ програма.

Пројекат „Петар“

Монодрама „Петар“ је прича о младом човеку у касним двадесетим који се бори са проблемима свакодневнице. Петров лик је конципиран тако да изгледа као дечко из суседства, добар али критичан због неискрености и бесмисла данашњице. Како прича одмиче, постаје јасно да његов лик одређују многе друге ствари; озбиљне и потресне. Он се сада налази на једној од животних прекретница, у ситуацији која може унети значајне промене у његов живот. У таквим стресним околностима, његова исповест  поприма неочекиване обрте. Кроз његове речи дискретно добијамо слику о момку који је одрастао у комплетној породици али са родитељима који су га занемаривали, поред оца са којим се сукобљавао и мајке која га није примећивала. Недостатак љубави и разумевања утиче на његов однос према другим људима али и друштвеним правилима и нормама.  У преиспитивању прошлости он говори о свом детињству и тинејџерском периоду, када упознајемо Петра чије понашање прави озбиљне проблеме и њему и средини у којој живи. Прича нам и о последњих неколико година његовог живота када младалачки период остаје познат малом броју људи. Шта се променило? Шта је све Петар добио, изгубио, научио па више није онај исти адолесцент већ за многе 'обичан дечко из суседства'? Радња се одвија у једном дану, од јутра до мрака, и завршава се симболичким „чекањем“ одговара.

 

Гостовање монодраме „Петар“ у Стокхолму и Упсали

1 (1)Монодрама „Петар“ аутора Катарине Николић и Жељка Хубача, у режији Ане Григоровић и извођењу Младена Совиља изведена је 10. и 11. новембра 2014. на сцени Гиљотин театра (Стокхолм) и Упсала театра (Упсала).
Пројекат „Петар“ резултат је сарадње Друштва за анимацију и развој дечијег драмског стваралаштва из Београда и Шарикомпани из Стокхолма на пројекту „Фелисиа“ . Оба пројекта су финансијски подржани од стране Шведског института и баве се проблемима младих људи у локалном контексту.


Публика у Стокхолму и Упсали је овацијама поздравила изванредну изведбу талентованог Младена Совиља. Након представе публика је имала прилику да разговара са члановима српског и шведског тима о њиховим раду на реализацији пројеката „Петар“ и „Фелисиа“. Представи у Стокхолму присуствовао је и Амбасадор Србије у Шведској,  господин Душан Црногорчевић. У разговору са члановима тимова господин Црногорчевић је нагласио важност оваквих пројеката за промоцију дијалога,  културне размене и билатералне сарадње између Србије и Шведске.
Сарадња пројектних тимова из Србије и Шведске наставља се у децембру гостовањем представом  „Фелисиа“ која ће бити изведена у Београду и Панчеву.
Београдска публика монодраму „Петар“ може погледати у Битеф театру у оквиру редовног репертоара.