Радионица позориштa сенки

Желите ли да направите своје позориште?

Друштво за анимацију и развој дечјег драмског стваралаштва већ 5 година реализује радионице позоришта сенки по угледу на Пигмеј театар у Стокхолму. Наши аниматори и координатори су прошли обуку за рад у овом угледном позоришту у Шведској.  Током свих ових година, деца су била фасцинирана  чаробном  игром светлости и сенки овог позоришног израза који није довољно представљен у нашој земљи. Желимо да поделимо наше знање са вама. Радили смо са школском децом скоро свих узраста, тинејџерима у већ постојећим драмским групама, са децом са сметњама у развоју и сви су желели поново да се вратимо.

Како изгледа радионица?

Формирамо групе до 20 полазника и пустимо да деца сама стварају своју представу у једном дану уз наше позоришно искуство и вештине. Поделимо групу у још мање групе састављене од:

-    драматурга - како испричати/написати  причу  
-    глумаца - подела улога и задатака
-    дизајнера -  цртање и дизајн лутака/марионета
-    редитеља, продуцента  – увежбавање играња и координација лутака
-    сценографа/аранжера - коришћење светла, звукова и других помагала.

У нашој радионици, деца стварају сама. Едукатори им помажу и усмеравају у одређеним сегментима и координирају ток радионице, али деца сама стварају своје позоришно дело. Будући да сами бирају теме, стварају своје ликове, дечија машта долази до изражаја. Фигуре од картона и папири у боји су веома лаки за рад  деци, а ми смо ту да им помогнемо саветима и да понудимо неко техничко решење . Циљ је да деца слободно стварају, а посао едукатора је да им понуди средства и техничка решења за реализацију идеја.

Позориште сенки ће вам помоћи да:

-    се упознате са овим позоришним изразом;
-    деца поставе питање и обраде теме које их занимају;
-    сами напишу текст који ће изговарати на сцени;
-    и сами буду глумци и изговоре јавно неке своје идеје иза паравана – иако су стидљиви;
-    учествују у заједничком пројекту и ускладе своје идеје са другима;
-    науче технику позоришта сенки и пренесу је другој деци.

За позориште сенки не морате бити посебно талентовани, довољно је само да будете радознали да имате бујну машту. Остало препустите магији светлости и сенки и ефекат ће бити фантастичан!

 

Позоришна  радионца „Игра Сенки“

pozoriste senki (3)

Колико смо се само пута, играли сопственом сенком која је понекад расла, па се смањивала, ловили смо је, па престајали да корачамо да је не бисмо згазили. Сада деца основних школа као и школа са посебним потребама кроз игру у трајању од 3-4х праве своју сенку- лутку, смисљају своју прицу у позоришној представи. С позориштем сенки деца могу кроз игру и забаву да развијају своју креативност правећи представе за децу, представе с одраслима и за одрасле, да изводе приче које сами импровизују или оне које су им познате, а које су драматизовали сами или уз нечију помоћ.

Кратким приказима прича или бајки у облику позоришта сенки омогућено је учење и подучавање естетике, праве се естетски избори, развија се моћ тумачења и вредновања онога што је виђено. Деца узраста од 6-10 година имају могућност да обликују и оживе објекте и фигуре и да комуницирају с њима користећи своју машту и креативност, усмерени од стране аниматора. Циљ пројекта је да аниматори у свом раду користе позориште сенки као дидактичко средство које у себи има различите едукативне потенцијале. Оно што је за одраслог човека глумац, то је за дете лутка. Помоћу лутке дете лакше усваја знања, изражава и проживљава своје страхове и дилеме, спознаје свет који га окружује, спајајући емотивно, естетско и спознајно. Кроз радионицу подстиче се код деце љубав према уметности и жудња за њом стварајући им културне потребе. Путем позоришта и позоришне радионице развијаја се и унапређује говор и изражајност у ком је својеврсни подстицај на размишљање и машту. Због тога је позоришна уметност веома битна у развоју и животу деце од њиховог најранијег периода.

Мајдан 2013 година, едукатори из ПYГМЕАТЕРН-а и Гамба продукције

Радионица позоришта сенки, у сарадњи са PYGMETEATERN - Stokholm (одржана у КЦ Мјадан 2013. година)